Patru echipe de jurnaliști au obținut granturi pentru realizarea podcasturilor la tema dezinformării

La sfârșitul lunii septembrie 2021, Asociația Presei Independente (API) și DW Akademie au lansat concursul de granturi pentru producerea podcasturilor la tema „Cum ne salvăm în „marea” de știri false?”. După două etape de selecție, au fost desemnate câștigătoare patru echipe de jurnaliști. Este vorba de redacțiile Diez.md, Locals.md, Lik TV (Râbnița) și jurnalista Sorina Obreja. Echipele urmează să primească granturi pentru realizarea ideilor prezentate și vor beneficia de asistența experților DW Akademie.

La concurs au putut participa posturi de radio, publicații online și jurnaliști individuali cu statut de persoană juridică din Republica Moldova, iar un juriu format din experți media din Germania, România și R. Moldova a evaluat cele 13 dosare depuse. Membrii juriului au apreciat calitatea ideilor prezentate și a decis să ofere patru granturi mici, și nu trei cum a fost anunțat inițial. Echipele câștigătoare vor beneficia de subgranturi de câte 2000 Euro și urmează să realizeze cicluri de 4-5 podcasturi pentru a crește capacitatea de gândire critică și reziliența publicului la dezinformare, inclusiv pe tema COVID-19. Astfel, podcasturile urmează să abordeze următoarele teme:
• surse credibile și utile de informații ca garanție a rezilienței publicului la știrile false și propagandă;
• dezmințirea știrilor false pe tema COVID-19 și a vaccinării, sporirea alfabetizării sanitare a populației;
• instrumente și aplicații disponibile pentru verificarea faptelor.
Anterior, în cadrul aceluiași proiect au avut loc două webinare („Să facem ceva zgomot: Cum producem un podcast?” și „Design Sprint: De la o idee la o temă de podcast”) ținute de Nadine Wojcik, jurnalistă freelanceră și traineră media din Germania. Experta a inițiat echipele interesate de concurs „în ale podcastului” și le-a ghidat cum să parcurgă calea de la o idee interesantă, o prezentare și o planificare bună, până la realizarea propriului podcast de calitate.
Echipele de la Diez.md, Locals.md, Lik TV și jurnalista Sorina Obreja s-au apucat deja de lucru, beneficiind de consultanța experților DW Akademie, iar până în ianuarie 2022 urmează să fie publicate primele podcasturi. 

În imagine: la unul din webinarele, organizate în cadrul proiectului.
 
Proiectul este implementat în cadrul programului „Inițiativa privind transparența și libertatea mass-media: rezistența la crize în pandemia globală”, cu sprijinul Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.